torsdag 9 december 2010

Det finns spöken i stallet?

Nu har vi stått i det nya stallet i över en månad. Ebba borde visa sina rätta sidor och vad hon känner för denna omställning. Hon har sannerligen visat en del som jag inte sett förr hos henne direkt. I alla fall inte som jag lagt märke till förr kring henne. Men faktum är att jag har märkt att hon är annorlunda. Hon är stel och spänd när hon står på stallgången, ibland även inne i boxen. Binder så gott som aldrig upp henne i två grimskaft utan sätter ofta fast ett grimskaft under hakan då jag inte får ha henne lös på stallgången för stallvärdinnan. Men när hon står där så dansar hon ofta omkring en massa, rör sig oroligt från sida till sida, ibland trycker hon sig mot väggen även om jag står där så jag får ta i för att inte bli klämd, ofta står hon då med höjt huvud och tittar liksom oroligt runt sig och framför sig. Hon vidgar näsborarr och hoppar till titt som tätt. Hon är också väldigt sur, SUR, låter mig inte greja med täcket och jag får inte ta på henne överallt. Hon måttar med bakbenet mot mig som för att varna och allt oftare nafsar hon mot mig var jag än står eller vill ta på henne. Vad har hänt? Hormonrubbingar pga ålder? ja det skulle det ju kunna vara. MEN, jag tror att det är något annat. Har liksom känt mig iakttagen eller att jag får en energistörning när Ebba får reaktioner där inne i stallet.

Så hör och häpna om jag vart att rysa av obehag när stallvärdinnan efter att hon kom hem från jobbet igår kväll började berätta om spöken i stallet. Det hela började med att jag frågade henne om det var något fel med elen för plötsligt igår när jag stod på stallgången så släcktes ljuset och det blev kolsvart. Jag kände mig väldigt orolig med ens, och hästarna började skruva på sig oroligt med. Jag trevade med handen i mörkret efter boxväggarna för att ta mig till min jacka som hängde på kroken på Ebbas boxdörr. Där i fickan har jag en ficklampa liggandes.
Hann dock inte ta mig fram dit innan ljuset slogs på igen. Ingen var vid dörren där strömbrytarna sitter. Det hela kändes underligt. Fick en flashback till att igår när jag var ute så var radion på, sen när stallvärdinnan gick ut ur stallet så var den fortfarande på. Den lyste och allt. Sen några minuter senare så tänkte jag "vad tyst radion blev" så gick jag dit för att kolla och då var den avstängd, helt. Ingen hade ju varit där och stängt av den, jag hade inte sett någon och det var bara jag själv och hästarna i stallet, varit de senaste kvällarna.

Så när stallvärdinnan så förklarade hur saker och ting ligger till med spöken på gården så fick jag verkligen kalla kårar. Det bekräftades liksom att jag kännder av något och att hästarna absolut gör det med.
För många många år sedan så hade det bott en dräng i gården som tog hand om en kvinna, en änka, fram tills hennes död. När änkan dog fick och kunde drängen inte bo kvar i gården och han gick ut i dåvarande ladan (dagens stallbyggnad) och hängde sig. Min stallvärdinna fick ta ut både ett och två medium då hon upplevde ett stort obehag när hon var i stallet. Ett tungt tryck, stallet kändes litet och hon blev alltid stressad därinne. Hon kände att hon ville så fort som möjligt ut igen.

Medierna förklarade att drängen var där och gjorde livet surt för hästarna i stallet (hästarna hade varit mycket oroliga) och ställt till med oreda. Han var mycket arg för att stallvärdinnan grävt i marken och ändrat så mycket när hon byggde det nya stallet som står där idag. Elektricitet som kom och gick var ett stående inslag. Elektriker tittade på det och fann absolut inga fel. Så medierna fick bort mannen. Nu finns några "goda själar" kvar och de kan få vara där. Min stallvärdinna menar att hon och en av hennes söner är mottaglig för sådana här typer av "möten" aktiviteter. Att de suger åt sig sådant. Hon har även några goda spöken med sig inne i sitt hus, men känner sig trygg och alldeles lugn med dem. Sen finns några i stallet med men enligt henne så är de goda och en man som månar mycket om hästarna finns där men ibland är han lite för mycket på hästarna så de bli irriterade menar stallvärdinnan.

Faktum är att när jag kom hem igår kväll efter att ha berättat allt detta och lite därtill för min kära mor i telefon så sökte jag på internet kring gården, drängen och annat. Det finns namn och historia kring det där. En granngård tjänar som vandrarhem och även där finns spökhistorier ifrån. Det är en mycket gammal gård som gått i arv i många generationer. Där talas om ett rum där det spökar. Vandrarhem är ju precis en sån plats som folk kommer och går till. Det tror jag kan locka till sig "aktiviteter" av såndana slag som är svåra att förklara och inte går att ta på.

Nu hoppas jag verkligen inte jag ska bli mer skrockfull och orolig än jag redan är angående detta spökande i stallet. Men känns ju inget bra om min häst inte trivs. Boxen bredvid henne står ju tom, strax 1 vecka efter att vi flyttat in var det en tjej som fick sin häst avlivad. Den hästen stod i boxen bredvid Ebbas. Den hästen var skadad och vet. dömde honom att vara sällskapshäst eller dö. Tjejen valde att avsluta hans liv. Jag fattar inte varför och tycker det hela var mycket ruskigt. Hästen var bara 9 år. Det hemska är ju sen även att de avlivar på gården ute på stallplanen. :( När jag kom till stallet igår så har en ung tjej haft med sin häst till veterinären. Han har betett sig konstigt och verkat haft mycket ont i ett bakben. Så när jag kom igår stod tjejen och grät och hon var väldigt uppriven, hade gråtit massor såg man. Jag frågade vad som hade hänt och hon berättade att veterinären sagt "sällskapshäst eller slakt". :( vad är detta undrar jag? Två stycken på kort tid sen jag kom som blir utdömda. Usch, vilken förbannelse!?! Fick veta att tjejen och hennes familj bara hyrt hästen. Så nu ska de åka och lämna tillbaka honom. I båda dessa fall med skadade hästar så hade båda nuvarandande ägarna underlåtit att besiktiga hästen ordentligt innan köp/långtidshyra. Så de har blivit "lurade".

Jag undrar bara, kan de med gott samvete lämna tillbaka hästen i detta skick till hans ägare? Hur vet de vad som kommer att hända honom? att ägaren inte hyr ut igen och att han rids med mera, trots att han har smärtor i sitt ben. usch! vilka öden!
:( jag blir ledsen och orolig när jag tänker på det. Och att det finns hästspöken med som kan gästa de som lever. huva! :S

Kan inte hjälpa det men nu känner jag mig orolig och skrockfull. Stallvärdinnan har berättat om att några hästar hon haft i sitt stall under senaste åren dött. Inget får hända min älskade häst! Hon ska vara lugn och ha frid på ålderns höst. Jag kanske borde fundera på att flytta igen och hitta ett ställe där energin känns bara lugn och god? Eller så får jag tro på att spökena som nu finns i detta stall verkligen är goda och inte kommer att skada. Jag kommer i alla fall vara observant på förändringar i Ebbas beteende. För hon kommer att visa hur hon känner, om jag bara är öppen och mottaglig för att se det. Min älskade häst. Tänk om jag kunde "höra" vad hon vill säga, det som hon verkar på något vis visa med sin kropp.

Nu tycker och tror ni kanske jag har blivit alldeles tokig men då får det vara så. Mina instinkter säger mig att det spökar i stallet och att historirna och det stallvärdinnan berättar är sant.

Tagen av detta och blir märkbart påverkad... :S

2 kommentarer:

  1. Jag skulle fundera på att ta ut ett medium som kan kolla att det inte har kommit dit något nytt "spöke" som oroar hästarna.

    SvaraRadera
  2. En kompis till mig håller på att köpa ett hus där ett spöke går, det är inte så ovanligt som man kunde tro. Synd bara att Ebba inte verkar tycka om stället om det nu är pga spöken.
    Jag skulle lyssna på min häst och flytta därifrån. Hoppas det löser sig på ett bra sätt!

    SvaraRadera