tisdag 14 december 2010

Havrepappan

Ramlade in på ett inlägg på facebook idag som jag bara var tvungen att kommentera...

Hippson.se - Havrepappa - Tillfälligt fokus på säkerhet

http://www.hippson.se/blogs/havrepappa/tillfalligt-fokus-pa-sakerhet.htm

Så här ville min kommentar komma fram...

Bra! Havrepappan har rätt i att barn och vuxna ska använda ridhjälm tycker jag. Det är det minsta säkerhetsredskapet. :) Sen säger han inte ett ord om de rent psykologiska aspekterna av att barn och vuxna (människor-rovdjur) umgås och delar... tid tillsammans med naturliga bytesdjur. Där han pratar om säkerhetsprocess/kontroll, där ska vi människor lära OSS (vuxna såväl som barn och vice versa) att göra VÅR SÄKERHETSCHECK av hästen INNAN vi sitter upp på den. Och verkar den inte ridbar så ÄR den inte det!! Vi ska INTE chansa!! Vi ska lära barnen att hantera hästen utifrån de sidor den uppvisar i olika situationer och lära såväl oss vuxna som dem att LÄSA AV HÄSTEN. Vi måste börja på marken! Kontrollera dagsformen! Hästen ÄR INTE enkel och ridbar i alla lägen. Det är inte bara att hoppa upp, klämma om med benen för den ska gå och dra i tyglarna för att stanna den.

Och för guds skull vuxna tala om för barnen att HOPPA AV och sätt dig i säkerhet så fort din magkänsla säger dig att något kommer att hända. Allt för många lär barn att "håll dig fast, låt hästen se att du inte är rädd och att du bestämmer, du ska visa den". Är barnet rädd så är det det, Det är det värsta skitsnacket jag vet. Får fullkomligt spel om jag hör något sånt. Hästen är en extremt perceptiv varelse, den vet vad som ska ske innan det sker. När något väl händer kan det hända fullständigt explosivt och utan att människan varken uppmärksammat eller brytt sig om förändringen i hästens energi.

Sen är hästen ett stort starkt bytesdjur alltid redo att fly eller slåss. det måste man alltid ha i åtanke. Att jämföra hjälmen med säkerhetsbältet är svårt tycker jag personligen då det är en avsevärd skillnad på att sitta i en bil och ta sig fram mot att ta sig fram till häst. Det är ett levande väsen vi slår oss ihop med, med egna tankar, känslor, idéer, uppfattningar och verkligheter. Ett djur som vi dessutom har svårt att förstå för att dess natur är så väsenskild vår egen. En bil framför vi med hjälp av total kontroll, en häst mår dåligt av att stänga av huvudet och människan tar över dess ansvar. Många tror att en häst har inget ansvar. Genom att fullständigt microstyra hästen i allt den gör så visar vi att vi är rovdjuret med kontrollen. Vi bryter ner hästen så att den slutar tänka, och vad gör den då? jo, agerar på instinkt. Och vad är instinkten när hästen blir skrämd, nervös, orolig, irriterad? jo, fly eller slåss.

Så ja, hjälmen är ETT steg i säkerhetstänket, men tyvärr finns det alltför många föräldrar som släpper upp sina barn på de stora ultimata bytesdjuren och tänker och tror att bara ungen har en hjälm och en väst så går allting bra. "lite stirriga, stressade, oroliga ponnies med för mycket "havre i motorn" skadar ingen, hon har ju trots allt skyddsutrustningen på, det är bara lite "bus"".

Man ser så mycket skit så man blir mörkrädd tyvärr. Det sorgliga är att barnen ofta själva vet och förstår mer än de vuxna gör, barnen är intuitiva fortfarande, de har från början med sig att lyssna på sin instinkt. Ledsen blir man över vuxnas handlingar och förhållningssätt, att hästvärlden inte är mer upplyst än så. Men nu kanske den börjar bli det?? :) Då vill jag vara med om den förändringen och skulle vara jätteglad om upplysningen spred sig så världen blir bättre för såväl människor som hästar :) ~ Jenny, ett mänskligt rovdjur som älskar bytesdjuret hästen och som försöker vara och tänka mer som en häst när hon umgås med hästar :)


Be safe, be confident and have fun!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar